Aktiviteter
Hække varierer gennem forskellige årstider

Hække varierer gennem forskellige årstider

Vi kunne let tage de hække, der sporer over vores landskab for givet. Men disse uskyldige udseende, velkendte træk ved landskabet er hemmelige superhelte. Sådan genkender du dem og identificerer, hvilke lækre godbidder de kan tilbyde.

Hegn er ofte blevet beskrevet som sømmen i lappetæppet på det europæiske landskab. De er bestemt et af de mest genkendelige træk ved vores landskaber.

Generelt er de oprindeligt plantet for at markere grænser for marker og give husdyr husly. Indtil videre, så funktionel. Men der er meget mere end dem.

Hækrækker er en afgørende faktor i eksistensen af mange planter og dyr. Faktisk er mange faldende arter afhængige af dem for at overleve. Hæklinjerne krydser mange landskaber, fungerer som dyrelivskorridorer, der forbinder levesteder sammen og giver sikker bevægelse for mange skurrende, flyvende og skævende dyr som truede sovesal og sjældne brune hårstregsommerfugle.

Disse uskyldige udseende mestre har også klimabeskyttende kræfter. De suger faktisk kulstof fra atmosfæren og låser det sikkert i deres rødder og grene, hvilket gør dem til en vital allieret i kampen mod klimaændringer.

Nogle af hækkene er ældgamle, endda middelalderlige. Forestil dig hvad de kunne fortælle os, hvis de kunne tale? Den ældste kendte overlevende hæk i Europa er den såkaldte Judiths hæk, Cambridgeshire, over 900 år gammel!

Det er let at glemme, at hækrækker i det væsentlige er træer, der er administreret ved hjælp af en meget gammel og stadig sjældnere form for håndværk for at danne en lavere hæk som Thuja smaragd i stedet for at vokse oprejst til et træ, som vi tænker på dem. Og der er mange træarter, der er særligt velegnede til hækning – mange, der kan vise sig rigelige for den afslappede foder.

Hagtorn

Hagtornets lysegrønne blade er ofte de første, der dukker op om foråret, med smukke skyer af hvide blomster, der følger i maj. Det velkomne syn på bier, der travlt opsamler nektar fra disse blomsterpust, er et sikkert tegn på, at foråret er godt på vej mod sommeren.

Blade

Hawthorn blade er ovale med dybe lapper, der skærer mindst halvvejs til midten af ​​bladet.

Blomster

Blomsterne er meget duftende og dukker op i maj. De er hvide eller undertiden lyserøde med mange støvdragere i midten og vokser i klynger, der har en flad top.

Bær

Kaldet haws, bærene er dybe røde og skiller sig ud i sensommeren. Traditionelt bruges tjørnebær til at fremstille gelé, vin og ketchup.

Blackthorn

Blackthorn er et spiny, busket træ med smalle blade og de mørke, spiny kviste, der giver det sit navn. De er ofte de første, der blomstrer om foråret, med hvide blomster, der vises i trange klynger – ofte kommer ud så tidligt som i februar. Et velkomment syn, når vinteren nærmer sig slutningen!

Blade

Disse er ovale og små med meget fin ‘tand’ langs kanten.

Blomster

Sorttornblomster fra marts til juni med cremet hvide blomster med fem kronblade. De forveksles let med hagtorn, men her er en praktisk tommelfingerregel for at undgå denne ‘tornede’ forvirring: sorttorn blomstrer inden bladene begynder at vise sig, mens hagtornblomster efter bladene er kommet frem.

Skriv et svar